🔹 برگزاری نشست “آشنایی با فرایندهای علمی و آموزشی پایاننامهنویسی”
روز دوشنبه ۳۰ خرداد ۱۴۰۱، به همت اداره پژوهش دانشگاه باقر العلوم علیه السلام، نشستی با حضور تنی چند از استادان و مدیران دانشگاه و حدود چهل تن از دانشجویان گروه تاریخ که در فرایند پایاننامهنویسی از زمانبندی مصوب عقب هستند (به عنوان مخاطبان اصلی این نشست)، تشکیل شد. گرچه نام این نشست به صورت رسمی، “کارگاه آشنایی با فرایندهای علمی و آموزشی پایاننامهنویسی” اعلام شده بود، ولی در حقیقت یک دورهمی دوستانه برای برانگیختن دانشجویان به تسریع در اخذ موضوع و نگارش پایاننامه / رساله (که از این پس در این گزارش برای رعایت اختصار تنها از کلمه پایاننامه استفاده میشود) خود بود، نه یک کارگاه به مفهوم متعارف. استقبال دانشجویان از این جلسه بیش از حدی بود که انتظار میرفت. در این نشست که در حقیقت با پیگیریهای آقای دکتر حامد قرائتی عضو محترم گروه شکل گرفت، آقایان دکتر قرائتی، آقای سیدمحمدحسین بهشتی مدیر محترم آموزش و تحصیلات تکمیلی، و آقای عباس ایزدیفر سخنانی را در باره فرایند و ضوابط پایاننامهنویسی ارائه کردند.
محورهای اصلی صحبت کوتاه بنده در این نشست صمیمی در باره چرایی تشویق دانشجویان به نگارش پایاننامه جدای از ضرورت تسریع در پایان یافتن مراحل دانشآموختگی یک دانشجو چنین بود:
• جلوگیری از هدررفت هزینه عمومی تحصیل رایگان یک دانشجو ـ با توجه به رایگان بودن تحصیل در دانشگاههای دولتی و نیز دانشگاههایی مانند دانشگاه باقرالعلوم علیه السلام (که تاکنون رایگان بوده است، هر چند قرار است از این پس مبلغی بسیار ناچیز از دانشجویان گرفته شود)، آن چه دانشجو در مرحله آموزش فرا میگیرد، الزاما به کار جامعه نمیآید و در درجه نخست تنها برای خود او آوردههایی دارد و تنها فعالیتی که میتواند از این تحصیل رایگان، آوردهای برای جامعه هم داشته باشد، نوشتن پایاننامه است.
• تقویت پیوند بین تحصیل و گرهگشایی از مشکلات جامعه و یا دستکم صورتبندی ریشههای تاریخی مشکلات جامعه امروز ـ با توجه به ثبات برنامههای آموزشی و قابل تغییر نبودن عناوین و سرفصل دروس، تنها عرصه دارای انعطاف و قابل مدیریت برای پیوند زدن دوره تحصیلی و نیازهای جامعه مرحله نوشتن پایاننامه است. شاید دانشجویان تاریخ نتوانند تنها با تکیه بر دانش تاریخ برای رفع مشکلات کشور راه حل ارائه کنند، ولی بدون تردید میتوانند دستکم بر ریشههای تاریخی مشکلات کنونی پرتو بیافکنند و آنها را صورتبندی کنند.
• فراهم ساختن یک کارنامه معتبر برای نشان دادن تواناییهای علمی ـ وجه دیگر نوشتن پایاننامه فراهم آوردن یک کارنامه معتبر برای نشان دادن توانائیهای علمی دانشجوست. درست است که کارنامه نمرات درسهایی که یک دانشجو گذرانده یک سند رسمی برای ارزیابی علمی اوست، ولی پایاننامه را میتوان در دست گرفت و آن را علاوه بر نمره جلسه دفاعیه، به عنوان یک سند علمی که از سوی همگان قابل ارزیابی است به دیگران هم عرضه کرد. بنا بر این دانشجویانی که به ادامه تحصیل و یا ورود موفقیتآمیز به عرصه کار میاندیشند باید اهتمام جدی به پایاننامه خود داشته باشند.
• فرصت سازی برای فعالیتهای آتی دانشجویان ـ با وجود شرایط بسیار سخت اقتصادی کشور و نزدیک به تعطیل بودن بسیاری از فعالیتهای پژوهشی آزاد، هر از گاهی از ما درخواست نیروی علمی و نیروی پژوهشی برای برخی از طرحهای خُرد و کلان میشود. یکی از معیارهای ما برای معرفی، به روز بودن دانشجو در مراحل تدوین پایاننامه و البته قوت خود پایاننامه است.
دیدگاهتان را بنویسید